Nieuws

S.O.R. helpt mensen die wel willen, maar niet kunnen

Categories: Algemeen,Diaconie

“Als je niet iedereen kunt helpen begin dan met één “(vrij naar Galaten 6).

Van 23 april t/m 30 april 2015 zijn wij Henk Berends, Jan Westera en Betsie Jansen voor de S.O.R. naar Roemenië geweest en hebben 16 dorpjes en 26 gezinnen bezocht en 980 km gereden in Roemenië. Hieronder een korte samenvatting van het uitgebreide verslag dat op de website www.sorvriezenveen.nl staat.

Bij aankomst werden wij allerhartelijkst ontvangen door ons contactadres Sophie in Tirgu Mures. Zij spreekt heel goed Duits en bekijkt met een kritische blik de gebeurtenissen. Soms gaat zij ook mee naar gezinnen, waarmee iets besproken moet worden, omdat zij de taal goed spreekt. De meeste families die worden ondersteund spreken Hongaars. En vanuit ons verblijf gingen wij op weg.
Alle gezinnen hebben in ieder geval een boodschappenpakket ter waarde van € 35,– ontvangen, waarmee een gemiddeld gezin in Roemenië 1 maand kan doen. Het pakket bevat 3 flessen olie, 3 pakken meel, 3 pakken suiker, 2 pakken rijst, 2 pakken pasta, 2 pakjes bakboter, 1 kuip margarine, 2 zakken bonen, 3 stukjes handzeep en een zak waspoeder. Sommige gezinnen die een stuk land bebouwen ontvangen ook een zadenpakket met zaden voor 10 verschillende gewassen.

Veel kinderen in Roemenië zijn ondervoed door eenzijdige voeding. Mensen lijden geen honger, maar eten mede door geldgebrek veelal hetzelfde. Brood, wortels, kool , rijst en pasta bijv. De kinderen zijn er ook allemaal veel kleiner. Het scheelt qua lengte wel 3 à 4 jaar.
Het doel van deze stichting is het bieden van rechtstreekse hulp aan mensen die het nodig hebben, één op één. Alle geld dat wordt gedoneerd komt rechtstreeks ten goede aan mensen in Roemenië.

Op zondag 17 mei is de Diaconiecollecte bestemd voor de Werkgroep Albanië en de S.O.R.