Nieuws

Stichting Werkgroep Oost-Europa helpt rondom Pasen

Categories: Algemeen

 

Pasen: De Heer is waarlijk opgestaan!

Deze keer op reis in Roemenië zijn we er rondom Pasen. Er zijn vele kerkdiensten en wel drie Paasdagen. We vieren samen het Avondmaal en zingen mooie liederen. Er zijn zelfgekleurde en versierde eieren die worden uitgedeeld, nadat iemand met parfum is bespoten. Buiten wordt er in een kookpot heel eenvoudig, maar wel heerlijke goulash klaargemaakt.

Hartelijkheid. Pasen, de hartelijke gastvrijheid, vriendelijkheid en dankbaarheid van mensen die graag wat willen doen om te laten zien hoe fijn ze het vinden dat er aan hen wordt gedacht, door de goederen die we brengen en de ondersteuning die we geven, die ze zo goed kunnen gebruiken. Deze reis spreken we met enthousiaste jongeren, die in hun kleine dorp willen blijven wonen, ondanks de armoedige omstandigheden, de modderige wegen en de nog ontbrekende waterleiding, al zal hier binnenkort mee worden begonnen. Deze jongeren, die goed Engels spreken, werken in de stad, 30 km verder, bij een buitenlandse firma, die investeert in Roemenie. Maar ze willen blijven wonen in hun eigen dorp, zodat dit dorp toekomst heeft en de contacten tussen werkgroep en dorpsbewoners een nieuwe input krijgt. Goederen worden uitgedeeld, soms tegen een kleine vergoeding, aan hen die daar het meest behoefte aan hebben. Geweldig dat dit op deze manier in Harco wordt aangepakt en voortgezet. Fijn om zo Pasen te vieren!

Blij! Pasen is, het blijde gezicht te zien van die half verlamde vrouw van 80 jaar, die zo blij is met haar rolstoel uit Vriezenveen. Geen stoel te hebben waar ze echt fijn in kan zitten en nu een ‘vervoermiddel/stoel’ waarmee ze kan proberen zich te verplaatsen van haar kamer/slaapkamer naar het keukentje. Gelukkig heeft zij nog haar man, ook 80 jaar, die haar verzorgt en is ze niet afhankelijk van anderen.Thuiszorg en extra therapie na haar hersenbloeding zijn er niet.

Nieuw leven. Pasen is, de winter voorbij, het voorjaar komt eraan. De moestuintjes moeten klaargemaakt worden om straks en later in het jaar te eten te hebben. Veel Roemenen werken in Europa en brengen geld mee naar huis en kunnen kopen in de grotere stadswinkelcentra, maar deze dorpsbewoners kunnen dat niet en moeten zoveel mogelijk in hun eigen levensonderhoud voorzien. Maar wat, als er ziekte, ongeval of ouderdom komt, dan wordt het leven erg moeilijk, maar gelukkig, Pasen blijft. Een extra operatie na een gebroken arm, die niet goed is gezet, kost al zo € 500,- en dat is er niet, evenals geld voor extra medicijnen of hulpmiddelen. Daarom zijn de goederen en de hulp uit Vriezenveen nog steeds zo ontzettend welkom in de kleine afgelegen dorpjes die de werkgroep bezoekt.

Dat is leven en geven rondom Pasen in Roemenië.

Hartelijk dank namens Harco, Mătişeni en Târgu Mureş.

Groet van de reizigers, Rinus Noltus, Gerrit en Dini Wolters.

Nog walnoten kopen (3,50 p.kg) uit Roemenië voor het goede doel, nl. vooral Hongaarse Roemenen helpen in hun van hulp afhankelijke situatie?  Bel 0546564428 – 0650898835 – 0627314960. Wolters, de Fuut 7.

Bij voorbaat dank!